Tänk på det här när du surfar på öppna nätverk

Kommer du ihåg när det var dyrt att surfa från mobilen, speciellt utomlands där roaming-avgifterna kunde få vilken semesterkassa som helst att sina på nolltid? Klart du gör – det var ju nyss. Då var öppna nätverk på caféer, hotell, bussar och restauranger ett måste, men även idag är det många som sparar på surfen genom att använda öppna nätverk. Men är du medveten om att de är enkla att hacka?

De flesta öppna nätverk är säkra men det finns risker som kan vara bra att känna till. Då kan du också försäkra dig om att inte dela känslig information med någon som inte ska ha den.

Falska nätverk ser ofta bättre ut än de säkra

Nätverk som kräver någon form av inloggning är säkrare än de helt öppna. Samtidigt är det viktigt att kontrollera att det nätverk du loggar in på är trovärdigt. Ett sätt att komma åt din data är nämligen att sätta upp ett eget, falskt nätverk som till namnet liknar hotellets, restaurangens eller flygplatsens. Dessa är ofta öppna och ger stark signal för att locka. När du är inloggad på ett sådant nätverk är det enkelt för bedragaren att plocka de användarnamn och lösenord du använder. Kontrollera därför nätverkens namn noga och fråga någon i personalen om du är osäker. Och kom ihåg att din telefon eller dator kommer att koppla upp sig mot samma nätverk igen nästa gång du befinner dig på samma plats.

På datorn kan du gå in på Systeminställningar/ Nätverk/ Avancerat. Där ser du vilka nätverk din dator kommer ihåg och kommer att koppla upp sig mot automatiskt. Ett tips är att klicka ur boxen ”Kom ihåg nätverk som datorn har anslutit till”, så får du istället logga in igen nästa gång.

Dela inte känslig information

Det kan låta självklart, men använd inte öppna nätverk för bankärenden eller för att handla online med kort. Då riskerar du att bli av med både kontokortsnummer och säkerhetskoden på baksidan av ditt kort. Andra saker att undvika är att logga in på något av dina sociala plattformar om du blir ombedd att ange användarnamn och lösenord.

Öppna USB-laddare… glöm även dem!

Tråkigt nog är även de USB-laddare som finns på de flesta flygplatser och en del restauranger idag utsatta för intrång. Det är ju så praktiskt att bara plugga in telefonen och ladda medan du sitter och väntar på flyget, men de går att mixtra med så att de installerar skadliga program eller kommer åt data från din telefon. Ladda istället i en vanlig kontakt, så slipper du den risken. Detsamma gäller förstås USB-stickor som du inte är säker på var de kommer ifrån. Det är lite för enkelt för bedragare att preparera USB-stickor med skadliga program. Läs mer om riskerna med öppna USB-laddare i denna artikel från affärstidningen Forbes.

Tips för att minska risken att bli hackad

Vårt tips är helt enkelt att vara försiktig. Själv undviker jag öppna nätverk och använder mobildata istället. Det har ju blivit relativt billigt att öka sin surfmängd. Har du begränsad surf och ändå vill logga in på ett öppet nätverk, tänk då på att:

  • Använda nätverk som kräver inloggning – fråga personalen på caféet, restaurangen eller bussen om du är osäker.
  • Handla inte online eller skriv in några som helst användarnamn och lösenord – och absolut inte kontokort och kod.
  • Använd inte USB-stickor som du inte är helt säker på var de kommer ifrån, eller öppna USB-laddningsstationer på flygplatser eller andra offentliga platser.

Surfa säkert! Och du vet var du ska vända dig om du vill veta mer om IT-säkerhet/ Britt