Se upp för zombies – inte bara på Halloween

Då var det dags igen; på torsdag den 31 oktober firas Halloween i många delar av världen. Det är bara att bunkra upp med godis att dela ut till små häxor, zombies och spöken som rasslar omkring i kvarteret. Tack och lov delar de sällan ut virus, i alla fall inte med flit. Det finns det dock andra som gör.

Zombie-attacker i datorvärlden handlar om att din dator smittas med någon form av skadlig kod. I slutet av september varnade exempelvis Microsoft för viruset Nodersok, som på sant Halloween-vis förvandlar sina offer till zombies. Med hjälp av annonser online tar sig den objudne gästen in i datorn och planterar en kod som kan stänga av Microsofts egna skyddsprogram: Windows Defender och Windows Update. Därefter är det fritt fram för inkräktaren att använda din dator för sina egna ändamål.

En annan attack som trendar just nu är så kallad crypto jacking. På liknande sätt som med Nodersok tar sig inkräktaren in i datorn och planterar en kod där som knycker lite datakraft från dig. Det är så lite så du märker det knappast, men med en stor mängd smittade datorer får inkräktarna tillgång till en ansenlig mängd datakraft som de kan använda för att bryta kryptovaluta. Hackarna blir mer och mer sofistikerade och ligger alltid steget före. Det pågår helt enkelt en upptrappning och vi användare behöver tyvärr bli lite mer misstänksamma.

Så, hur skyddar man sig?

Virusprogram, klientskydd, serverskydd och skydd mot exempelvis ransomware blir också mer och mer sofistikerade och säkra, men det är vi användare som är det största problemet. Vi är lite aningslösa, de flesta av oss, och det kan inget virusprogram i världen råda bot på. Vi måste bli försiktigare. Att inte öppna dörren för söta spöken på Halloween vore ofint, men vi måste faktiskt hålla dörren stängd för digitala annonser, pop-ups och mejl som vi inte är säkra på. De är potentiellt mer virussmittade än en hel förskola i februari.

Inte ens mobiltelefonerna tar sig oskadda fram genom livet. Här är det apparna som utgör problemet; såväl i sociala medier som i Google Play och App Store finns falska appar som planterar koder i din telefon – koder som exempelvis kan tanka dina sociala medier och mejlkonton på information. Även denna typ av intrång ökar stadigt eftersom inkräktarna vet att vi tycker att det är roligt med appar och gärna laddar ned dem, särskilt när de är gratis. Vem vill inte se hur man ser ut när man blir gammal, eller vilken kändis man är lik till exempel?

Det är ju inte bara vi själva som råkar illa ut. Kostnaderna för våra företag kan bli väldigt omfattande med långa driftstopp och kostsamma och oändligt långa vandringar i de legala träskmarkerna.

  • Var restriktiv med vilka siter du besöker och vilka mjukvaror du laddar hem
  • Klicka inte på länkar som du inte är säker på
  • Ladda inte ned appar som du inte är säker på
  • Stoppa inte in okända USB-stickor i datorn
  • Var misstänksam mot allt som är gratis
  • Var extra misstänksam om någon ber dig betala in pengar någonstans, även om det ser ut att komma från företagets egen ekonomidirektör.

Självklart behövs också ett aktivt skydd mot virus och ransomware. De finns i olika nivåer och blir säkrare och smartare varje dag. Vill du ha hjälp att se över ert behov? Hör av dig till oss hjälper vi dig. Mer om antivirus hittar du här.

Läskiga hälsningar /Britt