Moln eller egen IT-drift. Hur ska jag tänka?

Det brukade vara enkelt, det där med IT. Man hade några servrar och datorer, telefoner och någon gammal fax som rasslade till ibland. Allt var separat, inget ihopkopplat. Enkelt. Man visste inte ens att det hette IT. Idag är allt ihopkopplat och man har en molande känsla av att man borde tänka mer på IT-säkerhet. Och att allt förmodligen kommer att gå sönder snart. Känner du igen dig?

Det finns ett enkelt sätt att lösa båda dessa farhågor: att flytta upp till lämpligt moln. Men, ska man verkligen våga ta det steget, och vad ska man tänka på om man vågar? Först och främst ska sägas att det finns företag som inte alls behöver fundera över outsourcing. I princip är det tre kategorier:

  • De som kan själv; som har skicklig personal och välfungerande IT-lösningar som är säkrare än kassaskåp.
  • De som inte kan, för att de sitter på gamla lösningar som inte klarar resan upp till molnet.
  • De som inte får– för rikets säkerhet eller liknande.

 

Vilka företag tjänar på att outsourca sin IT-verksamhet?

Alla som inte hittar sig själva i de tre punkterna ovan borde fundera över det här med outsourcing. Om inte annat för att det tvingar dig att vända på alla IT-relaterade stenar. Utvärderingen kanske leder till att du fortsätter med egen drift, men som bonus kommer du att sova godare om natten för att du vet att IT-säkerheten är hög och att det finns back-up och tillräcklig kunskap om något går fel.

Om det däremot visar sig att du behöver investera i kyla i serverhallen, skapa dubbel elförsörjning och anställa avancerad IT-säkerhetskompetens för att kunna sova gott om nätterna framöver kanske du ändå ska fundera på att lägga ut driften på någon som kan. Det blir ett lite annat sätt att tänka. Om man köper IT som en tjänst istället för att äga och drifta den själv så är det funktionen som är viktig, inte vilken hårdvaruspecifikation man använder. När dokumenthantering, kommunikation och program funkar som de ska varje dag och man aldrig mer behöver tänka på nya versioner och uppdateringar… kan man ägna mer tid till sina kunder istället. Och kanske hinna ta en kopp kaffe ibland.

Det absolut viktigaste för att lyckas med outsourcing är kravställningen. Och den kanske man inte ens vet hur man ska göra… men det finns konsulter som är grymma på att hjälpa till med just det. Lägg lite tid och kraft på det, fundera på hur du vill att det ska se ut och begär sedan in offerter från ett par-tre leverantörer på exakt samma sak. Då kan du jämföra på riktigt.

Säkerheten då – är moln verkligen säkra?

Cyberattacker står på löpsedlarna med jämna mellanrum, så det är inte konstigt att man funderar över det där med säkerhet. Och det är viktigt! En sak som man bör fundera lite på är att många publika moln ägs av amerikanska företag och därmed lyder under amerikansk lag. Det är en sten att lyfta på, även om de flesta företagen – åtminstone de stora, etablerade, både är duktiga och säkra. Vissa företag kräver dock att serverhallarna står på svensk mark och driftas av svenska företag. Allt beror på vilken säkerhetsnivå just du behöver.

Det som var enkelt för några år sedan är inte lika enkelt längre och det finns inga standardlösningar. Vissa vill lägga ut allt, andra ingenting. De flesta hamnar någonstans mitt emellan. Var finns du?