Blogg: Mitt nya liv med OneNote

Anteckningsboken är den sista bastionen för många. Oavsett hur mycket vi älskar ny teknik, nya plattformar och nya sätt att kommunicera har anteckningsboken stått emot imponerande länge. Känner du igen dig?

Om du verkligen vill fortsätta hålla fast vid din anteckningsbok ska du sluta läsa nu, för det jag har att berätta är inget annat än en kärleksförklaring till OneNote, anteckningsbokens främsta kombattant.

Det komplicerade förhållandet med anteckningsboken

Jag har bokhyllor fyllda med anteckningsböcker i olika färger och storlekar; kommer mig inte för att slänga dem. Där finns ju alla projekt, viktiga anteckningar om jobbet, livet, barnen… ja, allt. Men att leta fram den där viktiga anteckningen från Projektet är en utmaning. Ja, det finns såklart anteckningar i flera böcker; det var ju ett stort projekt. I vilka böcker, vilka sidor? Det är ju lite svårt att söka i dem. Vissa dagar glömdes anteckningsboken på hemma, så allt finns inte heller samlat. Det kan till och med hända att någon anteckningsbok kommit bort i flytten. Det är komplicerat, förhållandet till anteckningsboken, och ändå så svårt att släppa.

Visst har jag försökt använda andra digitala anteckningsverktyg genom åren - man är ju trots allt en early adopter, men alltid återvänt till anteckningsboken. Verktygen har helt enkelt inte räckt hela vägen. Men med OneNote förändrades allt.

OneNote som anteckningsbok

Vi börjar med det enklaste – anteckningarna. Första gången du skriver anteckningar i OneNote är ingen större wow-upplevelse. Men nästa projektmöte, och nästa, när du kan fylla på med nya fakta, nya frågor, bilder, grafer, ja, till och med ljud – där har du wow-upplevelsen. Allt är samlat, välstrukturerat, lätt att redigera, ta bort och lägga till. Faktiskt ljusår ifrån vad anteckningsboken kan åstadkomma.

Dela anteckningar med andra

Du kan också välja att dela dina anteckningar med kollegor, vänner eller familj. Alla kan redigera, lägga till nytt innehåll och notera att något på att-göra-listan är genomfört. Mötesanteckningar gör du direkt i OneNote och delar sedan med kollegorna. Allt finns samlat och är enkelt att hitta tillbaka till när du behöver det nästa gång.

Fånga idéerna på flykten

När får du de vassaste idéerna? Kanske på löprundan, i duschen, mitt i natten eller precis när påsklaxen ska gravas; sällan när du sitter vid datorn, eller hur? Telefonen har man ju alltid med sig i dessa dagar och OneNote finns därmed alltid med. OneNote synkroniseras direkt på alla dina enheter och det är bara att skriva upp den innovativa idén, boktipset, det fantastiska vinet, eller något annat du måste komma ihåg. OneNote har dessutom funktionen Quick Note – digitala post it-lappar som du kan sätta var du vill på datorn, men som organiseras snyggt i din OneNote.

OneNote som superkraft

Det kan kännas som om du ständigt sätter den nya kärleken på hårda prov med tanke på hur du öser in information av olika slag, men var lugn. OneNote’s sök-funktion får dig att framstå som planetens mest organiserade person. Med hjälp av den hittar du anteckningar på nolltid, oavsett var du har sparat dem.

Har du följt med ända hit? Då har du antagligen redan smugit undan den fina anteckningsboken och öppnat OneNote i Office 365-paletten. Om inte – gör det nu. Du kommer inte att ångra dig.

Nyfiken att veta mer om OneNote? Fråga oss, vi kan både OneNote och Office365. / Britt